_ed.jpg)
.png)

Brainspotting
​​​​
Wist je dat een deel van onze hersenen dat emoties ervaart, geen taal of logica begrijpt? Dit betekent dat praten soms niet genoeg is om je beter te voelen. Daarom is Brainspotting zo effectief. Als woorden tekortschieten, kun je tóch toegang krijgen tot je gevoelens en onbewuste blokkades. Het is een zachte en toegankelijke manier om te helen, zonder alles te hoeven verwoorden.
​
Hoewel Brainspotting al bijna 20 jaar bestaat, is het bij het grote publiek nog niet altijd bekend. Het is een eenvoudige methode om toe te passen, maar tegelijkertijd niet de gemakkelijkste om uit te leggen.
​
​
Stel je voor dat je niks bijzonders hoeft te doen, behalve naar een puntje blijven kijken en dat je hersenen dan ineens van alles blijken te kunnen verwerken wat met tientallen sessies gesprekstherapie muurvast bleef zitten.
​
Dit is de ontdekking die David Grand in 2003 deed tijdens een EMDR-sessie met een professionele schaatser. Grand, psychotherapeut in New York was al bekend van zijn vele humanitaire werk (o.a.a 9/11 en ‘Katrina’), zijn werk met topsporters en als schrijver van meerdere boeken over trauma en EMDR.
​
Wereldwijd wordt Brainspotting met succes toegepast, veelal bij trauma en traumagerelateerde blokkades en aandoeningen, maar ook bij het optimaliseren van de prestaties van sporters, musici en artiesten.
​
Een trauma is een herinnering aan een gebeurtenis die zo schokkend was, dat die als een blokkade werd opgeslagen in ons brein en zenuwstelsel. Dat maakt ons kwetsbaarder en gevoeliger voor situaties die lijken op wat ons toen is overkomen, zelfs als we geen actieve herinnering hebben aan dat trauma kunnen er onbewust blokkades zijn ontstaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en met anderen.
​
Brainspotting is een behandeling die het mogelijk maakt om die traumatische ervaringen op zo’n manier te verwerken, dat de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen.
Een punt in iemands gezichtsveld, dat bij die persoon op neurofysiologisch gebied veel non-verbale reacties losmaakt, noemde Grand een Brainspot.
​
Kijk maar eens goed naar iemand die vertelt over een heftige gebeurtenis. Die persoon zal tijdens het verhaal heel vaak naar een bepaald punt kijken. Door dat te doen, stimuleert deze persoon, onbewust, bepaalde gebieden in de hersenen die relevant zijn voor de verwerking van het voorval. Je hebt vast bij jezelf wel eens gemerkt dat je na een situatie die indruk op jou maakte, gaat zitten te staren naar een punt in de ruimte, terwijl daar niks bijzonders te zien is. Ook dat is een actie van ons lichaam en brein, om beladen ervaringen te verwerken via die oogpositie (Brainspot) zonder dat we ons er bewust van zijn.
Brainspotting werkt rechtstreeks in op de diepere hersenstructuren en het lichaam. Het fijne van brainspotting is dat er geen noodzaak is om over de problemen te kunnen of moeten praten. Er is minder risico op hertraumatisering en er is blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven.
In de hersenen en het zenuwstelsel komt automatisch een helingsproces op gang. Daardoor kunnen we het met ons bewustzijn en onze ratio (verstand) niet ‘begrijpen’.
Brainspotting is:
-
Laagdrempelig – Het is niet noodzakelijk om je probleem te kunnen analyseren, begrijpen of verwoorden.
-
-
Effectief – De meeste cliënten ervaren grondige en significante effecten in een handvol sessies.
-
-
Diepgaand – Bereikt ook die lagen in het brein die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.
-
-
Flexibel – Kan uitstekend samengaan met andere psychologische en lichaamsgerichte therapieën.